timer

ADHD hjälpmedel i skolan

Det är viktigt att elever med svårigheter får den hjälp de behöver. Alla ska ha samma rättigheter och förutsättningar att utbilda sig. Skolor arbetar aktivt med hjälpmedel för elever som har till exempel dyslexi eller ADHD. Skolan är skyldig att skaffa hjälpmedel till den som behöver. Om skolan själva inte erbjuder dig det du behöver så kan du fråga antingen din lärare eller rektorn om hjälpmedel.

Det finns många olika hjälpmedel för personer med ADHD. De flesta handlar om saker som förenklar hela vardagen, inte bara skolgången, även om det är i skolan som dessa hjälpmedel kommer till användning. Men de går även att implementera i det vanliga livet. Men viktigast av allt är att läraren är lyhörd för elevens behov.

 

Egen hörna med lugn och ro

Det är vanligt att elever med ADHD har svårt att koncentrera sig. De har lätt för att bli störda av andra människor och det som händer runt omkring. Därför kan det vara bra att ha en liten egen hörna att sitta i, eller till och med att gå iväg till ett annat rum. Behöver man kontinuerlig hjälp från läraren är det bättre att sitta kvar i samma rum och man kan då till exempel ha en skärm för att skärma av från de övriga eleverna i klassrummet.

 

Checklistor och timer

Det är viktigt för personer med ADHD att ha saker och ting klart och tydligt med rutiner. Två saker som kan hjälpa med detta är att ha en timer och en checklista. Det är nämligen vanligt att personer med ADHD har svårt med tidsuppfattningen och vet då inte hur lång tid det är kvar, vilket kan göra att man då bara sitter och tänker på tiden. Att kunna kolla på en timer som tydligt visar hur mycket tid som är kvar upplevs som positivt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *