gratis material

Gratis läromedel för grundskolan

Grundskolan är gratis i Sverige, och så är även läromedlet som behövs för att genomföra studierna. Alla böcker och kursmaterial tillhandahålls gratis av skolan. Det enda som ibland kan kosta är enstaka utflykter, men detta är vanligtvis väldigt små summor och de är inte obligatoriska.

 

Grundskolan är helt avgiftsfri

För att alla ska ha samma möjligheter till utbildning så är den svenska skolan helt gratis. Skolan finansieras av skattepengar. Dessa pengar investeras sedan i skolan för att upprätthålla lokaler, införskaffa material, betala löner till lärarna med mera. Grundskolan är obligatorisk, och alla obligatoriska utbildningar är avgiftsfria.

Även extrainsatt hjälp vid till exempel dyslexi eller ADHD ska vara avgiftsfri. Dock är det ingenting som eleven får, utan om man tillhandahålls en dator för att man behöver det så tillhör datorn skolan och man måste lämna tillbaka den vid ett senare tillfälle.

 

Gratis material till eleverna

Skolor brukar även ge gratis material till eleverna. Det brukar vara ett litet startkit med ett par pennor, ett sudd, en linjal och ett pennskrin. Olika skrivböcker och anteckningsblock till varje ämne är också vanligt att få. Många elever vill ändå ha sina egna saker för att de kanske gillar hästar och vill ha ett pennskrin med hästar på. Och det är helt okej att ha sitt egna material i skolan. Trots att skolan är gratis så finns det inget krav på att man inte får betala för saker om man själv vill.

 

Gratis mat i skolan

Det är inte bara läromedlet som är gratis, utan även skollunchen. Skollunchen ska inte bara vara gratis utan även näringsrik och det ska finnas grönsaker och sallad som eleverna uppmuntras att äta av. Övriga måltider tillhandahålls inte av skolan. Om eleven till exempel vill ha en frukt eller macka på eftermiddagen så får man ta med det hemifrån.

 

Undantag för utflykter

Ibland gör skolan utflykter till exempelvis ett museum. Aktiviteter som dessa är inte gratis men godkänns ändå ifall de endast sker ibland. Dock ska man som förälder veta att alla elever får följa med, även om föräldrarna inte betalar. Föräldern får då prata med läraren och förklara situationen och att man inte har råd att betala. Antingen slipper man att betala helt eller så kan man be om att få betala senare, vid nästa löning till exempel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *