studera

5 tips för en bättre studieteknik

När man studerar är det viktigt att ha rätt studieteknik för att kunna ta in och lagra så mycket fakta som möjligt. När man studerar handlar det i de flesta fallen om att lagra fakta. Studerar man till exempel historia så handlar det om att komma ihåg alla viktiga årtal och de händelser som skedde då. Men det finns även ämnen där handlar om att tänka på ett annat sätt. Matematik är ett exempel på det. Det handlar visserligen också om att lära sig olika tekniker och formler som man måste komma ihåg. Men i matten handlar det även om att göra uträkningar för att få fram det rätta svaret. Men hur gör man för att studera på bästa sätt? Här kommer fem användbara tips för en bättre studieteknik.

 

1. Professionell läxhjälp

Ett väldigt bra tips är att få läxhjälp. Det hjälper många som inte riktigt får till det att plugga hemifrån. Det märks ganska snabbt om man är en person som klarar av att plugga själv eller inte. Jämför hur det går hemma med hur det går i skolan. Är du i behov av mycket hjälp och stöd från läraren? I sådana fall låter det som att läxhjälp är för dig.

Men läxhjälp är även en avlastning för föräldrarna. Det kan handla om att föräldern har svårigheter som till exempel dyslexi och inte kan hjälpa sitt barn på bästa sätt. Eller så finns tiden helt enkelt inte där på grund av jobb eller andra barn. Oavsett vad så är läxhjälp ett bra alternativ som passar de allra flesta.

 

Vad kostar läxhjälp?

Det finns olika typer av läxhjälp att tillgå, men de flesta kostar ungefär lika mycket. Kostnaden för läxhjälp ligger på runt 400 kronor i timmen. Det finns både läxhjälp att få online med en privatlärare, eller så möts ni upp. Antingen på till exempel ett bibliotek eller hemma hos dig.

 

2. Läs, lyssna, skriv och prata

Genom att kombinera flera sinnen och funktioner i kroppen så fastnar informationen bättre. Om du till exempel läser ett årtal, säger det högt och även skriver ned det så är chansen större att du kommer komma ihåg det. Kanske kommer du inte ihåg det från boken, utan från att du själv sa det. Eller för att du skrev upp det och såg din egna anteckning. Det är alltid bra att upprepa informationen på flera olika sätt i hopp om att något av sätten ska göra så att faktan sätter sig på minnet. Finns det ljudböcker eller poddar om ämnet då är det en god ide att lyssna på dessa. Skriv gärna ner vissa viktiga delar under tiden du lyssnar så sätter det sig ännu bättre.

 

3. Ha bra och rätt material

Det är viktigt att man har rätt material när man studerar. Böcker att skriva i, blyertspenna och sudd så att man kan sudda istället för att kladda över, linjal om man studerar till exempel matte, överstrykningspenna för att markera viktiga delar i texten och så vidare. På lektionerna i skolan finns oftast allt detta material att tillgå om något skulle saknas, men hemma gäller det att man införskaffar det som behövs i förväg.

 

studenter

 

4. Lägg bort telefonen och fokusera på studierna

Många har svårt att fokusera. Men faktum är att hur bra man än studerar så kommer man inte komma framåt om tankarna är någon annanstans. Det är därför viktigt att fokusera på studierna. Sätt telefonen på ljudlös och lägg bort den, helst i ett annat rum. Studerar du matte ska du inte använda miniräknaren i telefonen även om den är väldigt bra. Det är alldeles för lätt att komma in på till exempel Facebook.

Ha inte på någon TV eller liknande i bakgrunden då den lätt kan dra uppmärksamhet. Hitta en lugn plats som passar dig. Gärna med en dörr som du kan stänga om du har lätt för att bli störd av ljud eller rörelser.

 

5. Planera dina studier i förväg

Att sitta och plugga flera timmar i sträck dagen innan ett prov är ingen god ide. Informationen kommer inte att sätta sig och du kommer att vara trött dagen efter, vilket kan leda till att du presterar ännu sämre. Se därför till att planera din studietid väl. Vet du att du har ett prov om två veckor, avsätt en timme eller två varje dag till att studera det ämnet. Det kommer garanterat att gå mycket bättre på provet då.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *