Så mycket kostar en privatlärare

En privatlärare tar i regel ut ett arvode på mellan 80 och 1 000 kronor per timme. Den exakta timtaxa som tillämpas beror främst på privatlärarens egna kunskaper och utbildningsnivå samt privatlärarens pedagogiska förmåga; det vill säga dennes skicklighet gällande att dela med sig av sina kunskaper.

I samband med att du anlitar en privatlärare blir du snabbt varse om att valmöjligheterna är många, så även prisnivåerna. Mer specifikt ska du välja en privatlärare till ett pris som passar din budget såväl som dina eller ditt barns behov.

Det är mest vanligt förekommande att föräldrar betalar för att en privatlärare bistår med kunskaper som deras barn har nytta av. Men det finns även privatlärare för vuxna, som nischat sina tjänster mot exempelvis universitetsstudenter.

Engelska, svenska, kemi, biologi och fysik är fem ämnesområden vari privatlärare blir anlitade för att bistå med hjälp i högst utsträckning.

 

Vem kan vara privatlärare?

Alla personer som har rätt kunskaper kan vara privatlärare. Det är dock mest vanligt förekommande att gymnasieelever, regelrätta lärare med utbildning samt universitetsutbildade professorer med särskilda kunskaper inom ett specifikt ämnesområde verkar som privatlärare.

 

Pris för privatlärare som anlitas privat

Välavlönade privatlärare har en meriterande utbildning samt en lång erfarenhet av att dela med sig av sina kunskaper. Ett brukligt pris för en gymnasieelev som verkar som privatlärare ligger på från cirka 80 till 200 kronor per timme. En adjunkt som verkar som privatlärare tar i regel ut en ersättning på 500 kronor per timme eller mer.

 

Brukliga priser för privatlärare:

  • Gymnasieelev: 150 kronor per timme.
  • Högskoleelev: 250 kronor per timme.
  • Universitetsadjunkt eller professor: 500 kronor per timme eller mer.

 

3 saker att tänka på när du anlitar en privatlärare

I samband med att du anlitar en privatlärare är det viktigt att du tillsammans med denne klargör vad som gäller. Du ska förslagsvis diskutera fram en lösning på de aspekter som nämns nedan:

  1. Materialkostnad: Du kan behöva bistå med arbetsmaterial likt anteckningsblock samt pennor, och om privatläraren måste stå för den kostnadsposten är en extra monetär kompensation bruklig.
  2. Kostnad för återbud: Om du eller ditt barn inte kan medverka på privatlektionen på grund av sjukdom eller annat förhinder, vad händer då? Det är brukligt att man kompenserar privatläraren med ett belopp motsvarande 50 % av dennes intäkt för den bokade tiden.
  3. När ska du betala privatläraren: Måste du betala i samband med att lektionen genomförs, eller är en månatlig betalning i form av en klumpsumma tillräcklig?

 

Att anlita en privatlärare från ett etablerat lärcenter

På svenska lärcenter likt Allakando kan du boka en privatlärare med hjälp av en widget, vari du anger var du bor samt vilka kunskapskrav som privatläraren måste inneha. Du får dock räkna med ett prispåslag då lärcentret tar ut en kompensation för att förmedla privatlärare.

Att anlita en privatlärare från ett lärcenter kostar i regel från 200 till 800 kronor per timme. Priset skiftar som brukligt beroende på privatlärarens meriter, men även beroende på dess pedagogiska förmåga.

 

3 saker att tänka på när du anlitar en privatlärare från ett lärcenter

  • Tillämpas krav om bindningstid: Ta reda på huruvida du tvingas signera ett avtal som medför att en bindningstid tillämpas.
  • Policy vid återbud: Ta reda på huruvida du blir betalningsskyldig om ditt barn inte längre vill ha eller behöver en privatlärare.
  • Lärartätheten: Om privatlektionerna ges i ett klassrum, ta reda på hur många elever som deltar. Tumregeln säger; ju fler elever, desto mindre uppmärksamhet och hjälp får ditt barn.

 

Det är dyrt att anlita en privatlärare

Att anlita en privatlärare fem timmar per vecka som kräver en ersättning på 200 kronor per timme medför en veckokostnad på 1 000 kronor, och som en konsekvens av det en årskostnad på 52 000 kronor.

Somliga kan därför behöva ta ett lån för att finansiera en privatlärare, vilket vi pratar mer om nedan.

 

4 sätt att låna pengar till en privatlärare

  1. Snabblån: Hög ränta och kort återbetalningstid.
  2. Samlingslån: Samla mindre krediter och spara pengar.
  3. Privatlån: Ett lån med relativt låg räntesats. Återbetalningstiden är i regel lång.
  4. Höj ditt bolån: Om du har de förutsättningar som krävs medför ett höjt bolån små lånekostnader.

Nedan pratar vi mer om de låneformer som precis nämnts i större detalj.

 

Ett snabblån för att finansiera en privatlärare

Kreditorer som beviljar snabblån tar ut en hög ränta som oftast ligger på cirka 10 till 40 %. Återbetalningstiden är i regel 30 dagar, vilket medför att denna låneform lämpar sig bäst för personer som tvingas nödlåna pengar till hyran eller för att kunna laga sin bil så att denne kan ta sig till jobbet.

Att ta ett snabblån för att ha råd med en privatlärare är dock en dum idé, då ett beslut om att skaffa en privatlärare är en långsiktig investering.

 

Läs mer: 5 viktiga tips för en bättre studieteknik i skolan.

 

Ett samlingslån för att finansiera en privatlärare

Ett samlingslån är som namnet vittnar om ett samlat lån, som består av mindre krediter likt de snabblån vi precis nämnde. Att teckna sig för ett samlingslån alltid en god idé, främst då du sänker dina kostnader för lån.

Mindre krediter på mellan 10 000 och 40 000 kronor har i regel en ränta på 10 till 40 %, medan ett samlingslån oftast har en ränta på cirka 5 till 10 %. När du tar ett samlingslån får du även en mer planerad samt strukturerad ekonomi. Det faktumet uppmärksammar alltid bankerna, som därmed betraktar dig som en kund med lägre kreditrisk som följd.

 

Ett privatlån för att finansiera en privatlärare

Ett privatlån är som Låneportalen Enklare.se säger; ett enklare lån för konsumtion. Räntesatsen för ett privatlån ligger i regel på 7,5 %, och återbetalningstiden är ofta relativt lång. Hos Enklare kan du även låta ett flertal kreditorer tävla om att ge dig den lägsta räntan, vilket maximerar dina möjligheter att ta ett privatlån med särskilt bra villkor.

 

Höj ditt bolån för att finansiera en privatlärare

Bolåneräntan ligger i skrivande stund på cirka 1,75 %. Ett uppenbart krav är att du måste äga din egen bostad, men även om du äger din egen bostad får din aldrig låna till mer än 85 % av bostadens värde. Det medför att det endast är få förunnat att kunna förhandla om sitt bolån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *